HUPZO - Hrvatska Udruga za Pravnu Zaštitu Obitelji

 

 

 PREUZMITE PLAKAT KONFERENCIJE U PDF

Iz koje god perspektive promatrali proteklu godinu dana stručnjaci u pravosuđu, sustavu socijalne skrbi i uprave, studenti pravnih fakulteta, kao i građani, zatečeni osobno ili profesionalno u spornim obiteljskim odnosima, nisu mogli osjećati pravnu sigurnost, kako u učenju, profesionalnom radu, tako i u osobnom životu.

Stupanje na snagu Obiteljskog zakona (2014), provedene sustavne edukacije hrvatskih sudaca, odvjetnika, javnih bilježnika kao i radnika u sustavu socijalne skrbi tijekom protekle jeseni i zime, te konačna suspenzija Obiteljskog zakona (2014) kao i vraćanje u primjenu prijašnjeg Obiteljskog zakona (2003), nužno nam nameću niz ustavnopravnih i obiteljskopravnih pitanja.

Koji su dosezi i pravne posljedice suspenzije zakona u nadležnosti hrvatskog i drugih europskih ustavnih sudova? Koje su sličnosti, a koje razlike u slučaju Broniowski poljskog Ustavnog suda te kako tumačiti načelo vladavine prava, na što se u svojoj odluci o suspenziji Obiteljskog zakona (2014) poziva hrvatski Ustavni sud? Je li osporavano uređenje roditeljske skrbi prema Obiteljskom zakonu (2014) u skladu sa stajalištima Europskog suda za ljudska prava ili je u njegovoj suprotnosti?

To su samo neka od gorućih pitanja oko kojih hrvatski ustavnopravni i obiteljskopravni stručnjaci nemaju jedinstvene odgovore, zbog čega smo na ovogodišnji VI. znanstvno-stručni interdisciplinarni osječki skup pored hrvatskih pozvali i europske kolege, kako bismo usporedili hrvatska s komparativnim stajalištima i iskustvima.

Kako je trenutno jedno od vrlo aktualnih pitanja ustavnog prava u Hrvatskoj i sustav izbora ustavnih sudaca, tako smo ozračje našeg znanstveno – stručnog skupa iskoristili za organizaciju okruglog stola na ovu izazovnu temu.

Bez obzira na trenutno stanje u obiteljskopravnom zakonodavstvu u RH, niz je aktualnih tema o kojima ćemo raspravljati teoretski i praktično. Tako ćemo raspravljati o obiteljskoj medijaciji, spornim pitanjima dokazivanja izvanbračnih zajednica, promjenama odluka o roditeljskoj skrbi nad adolescentima, koja pitanja praktičarima vrlo često stvaraju dvojbe u radu i nejednakost u postupanju.

Preseljenja čitavih hrvatskih obitelji, ili pojedinih njenih članova od ulaska Hrvatske u EU sve su češća, što u slučaju obiteljskih sporova nameće brojna pitanja kako građanima, tako i hrvatskom pravosuđu. Jednostrana odluka migrirajućeg roditelja da povede dijete sa sobom u hrvatskom se pravnom diskursu kvalificira kao „građanskopravna otmica djeteta“ više od dvadeset godina, pa ipak u recentnoj prošlo srpanjskoj odluci Adžić protiv Hrvatske Europski sud za ljudska prava ponovo ukazuje na probleme u primjeni međunarodnih standarda pred hrvatskim sudovima i centrima za socijalnu skrb. Stoga smo u suradnji s Jean Monnet katedrom Pravnog fakulteta u Osijeku organizirali i radionicu za suce na temu: Obiteljsko pravo i ljudska prava – europska sudska praksa.

Nadamo se da će Vas aktualnost i interdisciplinarnost tema VI. osječkog znanstveno – stručnog skupa, potreba za kontinuiranom edukacijom u obiteljskom pravu, kao i ljepota slavonske jeseni i ove godine dovesti u Osijek!

Za sudjelovanje na radionici nije potrebna potvrda o uplati kotizacije. Radionica je namijenjena prvenstveno sucima, sudskim savjetnicima, pravnicima u centrima za socijalnu skrb, odvjetnicima, pripravnicima, vježbenicima.

Svim sudionicima biti će izdane potvrde o sudjelovanju na aktivnosti EU projekta Jean Monnet br. 542486.

Mjesto: Vijećnica Pravnog fakulteta Osijek

PRAVOS